İlk kez ve birkez yapılacak işler

www.e-tiket.net sayfasından SunucuyaKur.zip dosyasını ana makinanıza indirin ve dosyaları bir klasöre çıkartın. Klasöre çıkardığınız SunucuyaKur.exe programını çalıştırın.

MedulaEtiketMasaUstuKurulum.zip dosyasını eczanenizdeki her bir bilgisayara ayrı ayrı indirin, bir klasöre açın ve çalıştırın.

1. Sunucuda veri tabanının oluşturulması

SunucuyaKur.zip dosyasınıwww.e-tiket.net sitesinden sunucu bilgisayarınıza indirdikten sonra istediğiniz bir klasöre açınız. SunucuyaKur.exe programının üzerine sağ tıklayıp Run as administartor (Yönetici olarak çalıştır) seçerek çalıştırınız.

SunucuOnay.png

Eczane toolbar server kurulumu penceresinde sunucu bilgisayarınızdaki kurulu Sql Server lerin listelendiği tablodan kullanmak istediğiniz Sql Server veri tabanı sunucusunu seçin ve Kur butonuna tıklayın. Genellikle bu tabloda "SQLEXPRESS" veya "SQLSERVER" gibi adlandırılmış, sadece bir adet Sql Server ismi görürsünüz. Sql Server, aynı bilgisayar üzerine değişik isimlerle birden fazla kurulabilir.Böyle durumlarda tabloda birden fazla Sql Server ismi görebilirsiniz. Program, sunucu bilgisayarınıza E-tiket.net yazılımının kullanacağı veritabanını kurar ve ilaçları veri tabanına kaydeder. Eski veritabanını sil kutucuğu işaretlenmiş ise, aynı bilgisayarda daha önceden bu program ile oluşturulmuş olan veritabanı silinerek kurulum sıfırdan yeniden yapılmış olur. Böyle bir durumda eczane bilgilerinizi ve lisans anahtarınızı yeniden girmelisiniz. Sql Server tablosunda hiçbir Sql Server ismi yoksa, sunucu olarak kullanmak istediğiniz makinanızda kurulu bir Sql Server yok demektir. Microsoft internet sitesinden [Sql Server Express Edition] sürümünü indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Sql Server'in bu sürümü ücretsizdir. Bu program sizi, bilgisayarınızın iştetim sistemine uygun Sql Server Express sürümünün indirilmesi için yönlendirir.

SunucuyaKur.png

2. Veri tabanı sunucusunun seçilmesi

Piyasadaki eczane otomasyon yazılımlarının hemen hepsi veri tabanı olarak Microsoft Sql Server kullanmaktadır. Eğer sizin eczanenizde de bir eczane otomasyon yazılımı varsa, Microsoft Sql Server yazılımı zaten kurulu demektir. Yoksa, Microsoft'un sitesinden Sql Server Express sürümünü ücretsiz olarak indirip, sunucu olarak kullandığınız bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Yazılım kurulumu konusunda daha önceden deneyim sahibi iseniz, kurulum işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Zaten kurulum programı sizi ekrandan yönlendirecektir. Tereddüt ettiğiniz durumda bilgisayarcınızdan yardım alabilirsiniz.

Bu aşamadan önce 1. basamaktaki işlemi mutlaka yapmış olmanız gerekir. E-tiket.net Ayarlar ->Sql Server Seç menüsünü tıklayın.

Sql server seçimi penceresi açılacaktır. Bu pencere, eczanenizdeki bilgisayar ağınızda kurulmuş olan bütün Sql Server'leri arar ve bulur. E-tiket.net programının kullanacağı Sql Server'a otomatik olarak bağlanmayı (log in) dener.

SqlServerSelect.png

Bağlanma (log in) işlemi başarılı olursa, bu veritabanı sunucusunu kullanmak için sizden onay ister. Evet (Yes) seçerek ayarlamayı bitirin. Bağlantı denemesi başarısız olursa, lütfen ağınızda bir Microsoft Sql Serveri kurulu olduğundan ve kurulu olan bilgisayarda SunucuyaKur.exe programını daha önceden çalıştırmış olduğunuzdan emin olun.

SqlServerAutoSelectConfirm.png

4. Etiket yazıcısının seçilmesi

İlaçların üzerine yapıştırılacak olan etiketleri basacak olan yazıcıyı sisteme tanıtmak gerekir. Bunun için E-tiket.net toolbar Ayarlar -> Etiket Yazıcısı Seç menüsünü seçin.

Bilgisayarınızdaki tanımlı tüm yazıcılar, bir liste halinde size sunulacaktır. Listeden yazıcıyı seçin ve tamamı tıklayın. Etiket yazıcınızın daha önceden sisteminize tanıtılmış yani kurulumunun yapılmış olması gerekir. Eğer yazıcınız ağ üzerinde başka bir bilgisayara bağlı ise, önce bu yazıcıyı ağ üzerinde paylaşıma açmış olmalısınız. Aksi takdirde bu yazıcıyı liste üzerinde göremezsiniz ve kullanamazsınız. Yazıcının kağıt ayarlarının yapılmış olduğuna emin olun. E-tiket.net yazılımının 6x3 cm ebatında etiket kullandığını unutmayın.

LabelPrinterSelection.png

5. Eczane bilgileri girişi ve lisans anahtarı için kayıt ettirilmesi

Lütfen dikkat : Bu işlemi eczanenizdeki herhangi bir bilgisayarınız üzerinden sadece bir kez yapmanız yeterlidir. İlaç etiketleri üzerinde eczanenizin bilgilerinin basılabilmesi için eczane bilgilerini girip saklamanız gerekir. E-tiket.net Ayarlar -> Eczane Bilgilerini Gir menüsünden eczane bilgilerinizi girin. Ayarlar -> Kayıt Ol Lisans İste seçeneği sizi, www.e-tiket.net sitemizin kayıt sayfasına getirir. Lisans anahtarınızı, eczane bilgilerinizi kayıt ettirdikten sonra e-mail ile alacaksınız. Eczanenizdeki raflarınızı kodlarsanız, ilaçları raflar üzerinde numaralanmış gibi sıralı bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Bunun nasıl yapılabileceğini kullanım sayfasında görebilirsiniz. Daha sonra reçete hazırlarken, ilaçları raflardan daha kolay bulabilmek için de bir etiket bastırabilirsiniz. Bunun içinEczane bilgileri penceresindeki İlaçlar numaralı raflarda dizili kutucuğunu tıklamış olmalısınız.

Firma.png

6. Lisans anahtarının girilmesi

Lisans anahtarınız size ulaştıktan sonra, Ayarlar -> Lisans Gir menüsünden lisans anahtarınızı girin. Bu işlemi sadece bir kez yapmanız yeterlidir. Lisans anahtarınız size özeldir. Hiç bir eczanenin lisans anahtarı diğerine uymaz.

EnterLicenceKey.png

7. İlaçların raflara yerleştirilmesi

Eczanenizdeki dolap-raf sisteminizi kendinize göre kodlayabilirsiniz. Örneğin her birisinde 10 raf olan 5 adet dolabınız varsa, dolaplarınıza "AAA", "BBB", "CCC", "DDD" ve "EEE" gibi kısaltılmış isimler verebilirsiniz. Dolap isimleriniz, etiket üzerine sığabilmesi için maksimum 3 karakter olmalıdır. Bir ilaç için "AAA.3.5" adresi, ilacın "AAA" dolabının 3. rafının 5. sırasına stoklandığı anlamına gelir. İlaçları sanal olarak raflara yerleştirmek için İlaçlar ve Tarifler -> İlaç Düzenleme ve Raf Yerleştirme seçeneğini seçin.

MedicineLocate2.png

İlacın adını ilk harfinden itibaren girmeye başladığınızda o harf ile başlayan ilaçlar önünüze gelir. İsterseniz ilacın barkodunu veya karekodunu , isterseniz barkod okuyucu ile okutarak veya el ile ikinci kutuya girerek de ilacı seçebilirsiniz. O an yerleştirme yapacağınız ilaç, resimdeki kırmızı elips ile işaretlenmiş kutudaki ilaçtır. İlacın bulunduğu lokasyonu: dolap, raf ve sıra kutularını doldurarak tespit edin ve Yerleştir butonuna tıklayın. Hali hazırda o pozisyon boş ise ilacın yeri olarak işaretlenir. Pozisyon dolu ise, program size var olan ilaçların yerini bir kaydırmayı ya da her halükarda o lokasyona yerleştirmeyi seçenek olarak sunar. Dolu olan lokasyona yerleştirme yaparsanız, orada bulunan bir önceki ilacın yeri silinir. Kaydırma seçeneğini kullanarak raf içerisinde araya sokma yapmış olursunuz. Böylece raftaki diğer ilaçlar için yeniden adreslame yapmanıza gerek kalmaz. Kaldır butonu ile o lokasyondaki ilacın yerini bulunduğu raftan kaldırabilirsiniz. Program yine size diğer ilaçların yerlerini bir öne kaydırıp kaydırmayacağını sorar. Tüm Rafları Temizle butonuna tıklayarak eczanenizdeki tüm rafları boşaltabilirsiniz.
Aman dikkat ! Bu komut ile tüm ilaç yerleriniz sıfılanır. Bundan sonra ilaç yerleştirme işlemine, en baştan başlamanız gerekir.
Eğer sisteminize yeni bir ilaç tanıtmak isterseniz, ilacın bütün bilgilerini girin ve Yeni ilaç ekle butonuna (Yeşil +) tıklayın. Ekranda gördüğünüz ilacı isterseniz İlacı sil butonu (Kırmızı X) ile silebilirsiniz.

LocateConfirm.png